ECO-FAMILIES

Home|ECO-FAMILIES

Proiect ECO-FAMILIES

 

 

Durata proiectului:                

Octombrie 2024 – Septembrie 2026

Scopul proiectului:

Proiectul ECO-FAMILIES își propune să dezvolte și să ofere oportunități de învățare continuă de înaltă calitate (cursuri de formare, aplicație mobilă etc.) pentru educatori de adulți și părinți, aliniate cu Green Comp și New European Bauhaus. Scopul principal este ca părinții să devină eco-ambasadori, transmițând copiilor lor valori ecologice, pentru a aborda provocările de mediu actuale cu o atitudine proactivă și un angajament puternic față de comunitatea lor.

Proiectul va oferi instrumente inovatoare, cum ar fi o aplicație mobilă alimentată de inteligență artificială, care va ajuta părinții să adopte obiceiuri sustenabile, să reducă consumul și să minimizeze amprenta de carbon, promovând un stil de viață ecologic în familie. Consorțiul proiectului include 6 organizații din 5 țări ale UE, cu o colaborare transnațională, având o legătură directă cu părinții și educatorii de adulți.

 

Grupuri țintă

Proiectul vizează următoarele grupuri-țintă:

Părinți cu acces limitat la oportunități de LLL (Programe de învățare pe parcursul vieții), cu competențe reduse și mai puține oportunități

Formatori pentru adulți care lucrează cu părinții

Copii de diferite vârste

– Actori comunitari, centre pentru adulți, asociații

Obiectivele proiectului:

Obiectivele proiectului ECO-FAMILIES sunt:

  1. Motivarea părinților să devină ECO-AMBASADORI și să creeze o comunitate de familii conștiente de mediu, care colaborează pentru soluții sustenabile la provocările de mediu.      

  2. Dezvoltarea unui pachet digital inovator pentru formarea educatoriilor de adulți și părinților, bazat pe Educația 4.0, pentru a îmbunătăți competențele ecologice și sustenabile conform GreenComp.

  3. Îmbunătățirea profilului educatoriilor de adulți prin cursuri și resurse digitale (aplicație mobilă, chestionare, activități practice) pentru a oferi părinților oportunități de învățare continuă în domeniul ecologiei și vieții sustenabile.

  4. Crearea de rețele transnaționale și locale prin schimburi de bune practici, colaborări și evenimente (conferințe, ateliere) pentru a adresa provocările globale legate de mediu.

  5. Promovarea unui stil de viață eco-friendly în familii, cu impact asupra comunității și bunăstării generale, prin cursuri și resurse educative pentru părinți.

Rezultatele proiectului:

    1. CĂI DE FORMAREPENTRU PROGRAMUL DE MODELE ECO-FAMILIES 

  • HARTA EUROPEANĂ VIRTUALĂ – va conține o colecție cartografiată de bune practici ecologice, întreprinderi și stații de reciclare în fiecare țară; podcast-uri cu experți în sustenabilitate și familii care implementează deja practici ecologice și video-infografice naționale care rezumă principalele rezultate 
  • O BIBLIOTECĂ VERDE – care include un depozit de resurse și materiale de sprijin (simulări de mediu XR, jocuri, videoclipuri, articole, activități etc.) clasificate în funcție de subiectele cursului 
  • CURS DE EDUCAȚIE ECOLOGICĂ – pentru formatori de adulți și părinți bazat pe EU Green Comp
 
      2. PACHET DE ÎNVĂȚARE DIGITALĂ: APLICAȚIE MOBILĂ, PLATFORMĂ ȘI GHIDURI ALIMENTATE CU AI
 
  • INSTRUMENT INTERACTIV MOBIL DE AUDIT – care include un sondaj de autoevaluare a competențelor și un instrument de evaluare a familiei pe baza practicilor specifice (de exemplu, consumul de energie, gestionarea apei, transportul, calitatea aerului, amprenta de carbon, etc)  
  • APLICAȚIE MOBILĂ – va conține informații și sugestii pentru un stil de viață sustenabil
  • “PORTAL VERDE” – o platformă digitală care va include toate instrumentele dezvoltate
  • GLOSAR DE “CĂUTARE DE ECO-COMORI” – inclusiv activități cu coduri QR care POT fi amplasate în jurul casei, în parcurile locale, în școli, în vecinătate etc.
 

    3. CREȘTEREA COMPETENȚELOR TRANS-NAȚIONALE, NAȚIONALE ȘI LOCALE PENTRU ECO-FAMILII

  • UN GHID METODOLOGIC – sub forma unui flipbook digital care va oferi formatorilor pentru adulți sprijin complet și pas cu pas cu privire la modul de utilizare cu succes a instrumentelor digitale ale proiectului
  • O MOBILITATE TRANSNAȚIONALĂ DE FORMARE COMBINATĂ – pentru formatorii adulți din cadrul parteneriatului care vor acționa ca mentori pentru etapa de implementare
  • SESIUNI DE FORMARE – pentru formatorii de adulți din afara parteneriatului, în fiecare țară, pentru a obține competențe ecologice, a-și valida abilitățile prin intermediul micro-creditelor
  • ATELIERE PENTRU PĂRINȚI (f2f &virtual) – la nivel național, organizate de educatorii de adulți din fiecare țară

Parteneri: 

 

  • Asociatia Centrul National pentru Productie si Consum Durabile (România)
  • DIMITRA- Dimitra Education & Consulting S.A(Grecia)
  • Effebi Association  (Italia)
  • Europartners S.r.l. (Italia)
  • FACHHOCHSCHULE DES MITTELSTANDES (FHM) GMBH – UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCE (Germania)
  • IEF – Institut d’Estudis Financers (Spania)