Proiect GIF

este un proiect Erasmus+ al Uniunii Europene, finanțat de Agenția Națională Italiană INAPP în cadrul apelului KA220-VET – Parteneriate de cooperare în educația și formarea profesională.

Durata proiectului:                

Martie 2022 – Martie 2024

Către platforma de învățare GIF:

Scopul proiectului:

Majoritatea producătorilor din sectorul textil sunt întreprinderi mici și mijlocii, uneori inovatoare, dar mai ales tradiționale, care, în ultimii ani, au început brusc să crească din cauza cererii masive de produse textile fast fashion. Parteneriatele care s-au creat, au decis să se aplice acestui proiect pentru a face față, din punct de vedere al educației și al învățământului superior, problemelor legate de creșterea emisiilor de CO2 în întreaga lume și, în special, în Europa de Est.

Proiectul GIF va dezvolta cursuri de formare online și un kit de instruire pentru dezvoltarea de noi abordări și idei pentru un sector textil mai „verde”. GIF va dezvolta noi idei și formare pentru părțile interesate care vor învăța cum să-și reducă emisiile și poluarea prin cursuri de e-learning, bune practici, inițiative ecologice inovatoare, evenimente multiplicatoare și schimburi de informații și excelență în sectorul specific. 

Grup țintă

Proiectul vizează IMM-urile din sectorul de modă și cel textil, de asemenea, formatorii vocaționali de modă, experți din industrie și alte părți intersate.

Obiectivele proiectului:

Un obiectiv ambițios pe termen lung, în urma noului acord ecologic al UE, este reducerea emisiilor de CO2 din sectorul textil. Adresarea celor mai bune practici părților interesate și oferirea lor de instrumente pentru ca industria lor să fie ecologică va fi fundamentală pentru viitorul Uniunii Europene și obiectivele sale pentru 2050, având în vedere Obiectivul de Dezvoltare Durabilă și planul indicat de ONU cu agenția UNEP.

Obiectivul principal al proiectului este impactul asupra IMM-urilor din sectorul modă/textil, relevante în țările pilot și în același timp cu o amprentă de mediu periculoasă.

Rezultatele proiectului:

1. Proiectarea și dezvoltarea gradului de competențe GIF: 

Cadrul de competențe GIF se va baza pe exemple reale, va fi revizuit și integrat într-un set utilizabil de competențe, subcompetențe și descriptori.

2. Proiectarea și testarea kiturilor de formare GIF

Kitul de formare va ajuta formatorii să contextualizeze și să implementeze abordările GIF în cadrul cursurilor. Un raport metodologic – Kitul de formare GIF, vareprezenta implementarea practică a Cadrului de competențe, propus unui grup pilot de cursanți. 

Parteneri: 

 

  • Asociatia Centrul National pentru Productie si Consum Durabile (România)
  • DIMITRA- Dimitra Education & Consulting S.A(Grecia)
  • Effebi Association  (Italia)
  • Europartners S.r.l. (Italia)
  • FACHHOCHSCHULE DES MITTELSTANDES (FHM) GMBH – UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCE (Germania)
  • IEF – Institut d’Estudis Financers (Spania)